ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δ.Τ. - ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ CLLD/LEADER

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΜΕ ΗΡΩ3Aa

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενότητα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ CLLD/LEADER» που οργανώθηκε από την ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference (RGC), στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ACHAIA CLAUSS» στην Πάτρα, το Σάββατο 04/07/2020, και εντάσσεται στις ενέργειες πληροφόρησης – προβολής και εμψύχωσης του Υπομέτρου 19.4 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020.

 

Ομιλητές της συγκεκριμένης ενότητας ήταν: ο κος. Κώστας Μπαγινέτας - Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο κος. Θεόδωρος Βασιλόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η κα. Ηρώ Τσιμπρή - Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, ο κος. Μαρίνος Μπερέτσος - Γενικός Διευθυντής της ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER και ο κος. Λάμπης Κανελλακόπουλος - Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), ενώ το συντονισμό είχε η κα. Μαρία Νικόλτσιου – δημοσιογράφος του «ALPHA».

Το σύνολο των ομιλητών τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας CLLD/LEADER, η οποία και αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» τοπικής ανάπτυξης, σχεδιασμένο με προσανατολισμό και στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η τοπική οικονομία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες, αυξήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι για τα τοπικά Προγράμματα CLLD/LEADER, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές επενδύσεις (Υπομέτρο 19.2 - ΕΓΤΑΑ), έπειτα από κοινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών, προκειμένου να απορροφηθούν μέσω του CLLD/LEADER αδιάθετα ποσά από το Υπομέτρο 4.2, το οποίο διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

78ef48c1eb446333f09401628a1383e47f564470

 

Η κα Τσιμπρή, ως Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, στην τοποθέτησή της επισήμανε την ανάγκη δέσμευσης πρόσθετων πόρων, πέραν του 40% που έχει ανακοινωθεί, προκειμένου να μην  μείνουν εκτός επενδυτικά σχέδια που έχουν αξιολογηθεί ήδη θετικά στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα (Υπομέτρο 19.2). Στο σημείο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κος Κώστας Μπαγινέτας, δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα για δέσμευση και άλλων πόρων του ΠΑΑ και κάλεσε το Δίκτυο των Αναπτυξιακών Εταιρειών (ΟΤΔ) σε συζήτηση - συνεργασία για να μην χαθούν επενδύσεις και πόροι  των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER, με στόχο την απορρόφηση των πόρων έως το 2023.

Παράλληλα, η κα Τσιμπρή τόνισε τη σκοπιμότητα των συνεργειών – συνεργασιών φορέων και κλάδων για την τοπική ανάπτυξη και παρουσίασε μελλοντικά σχέδια ΟΤΔ που στοχεύουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της δικτύωσης μεταξύ περιοχών που έχουν επιλεγεί για την παρέμβαση τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών, και θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Επικοινωνία

Έδρα: Αγ. Αλεξίου & Ασημ. Φωτήλα, 25001 - Καλάβρυτα
     Υποκατάστημα: Πατρέως 16, 26221 - Πάτρα
Τηλ.: (+30) 26920 - 24442-3
              (+30) 2610 - 243042
achaiasa@otenet.gr
Fax (+30) 26920 - 24333
 

Σχετικά με εμάς

Σκοπός της ΑΧΑΪΑ Α.Ε. είναι η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής της Ορεινής (κυρίως) Αχαΐας και εφ΄ όσον αυτό ζητηθεί και άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.