ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση του LEADER της ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.: «Οινοτουρισμός: Η Επόμενη Μέρα»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ολοήμερης εκδήλωσης – workshop «Οινοτουρισμός: Η επόμενη ημέρα», που διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2022 στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της οινοποιίας Achaia-Clauss στην Πάτρα, από την ΟΤΔ ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., η οποία αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση, σηματοδοτώντας την έναρξη της υλοποίησης της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού», στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 του Τ.Π. CLLD/LEADER 2014-2020.

 

1

Στο πλαίσιο των εργασιών της εκδήλωσης, χαράχθηκε το σχέδιο για το βιώσιμο μέλλον του οινοτουρισμού στην Ελλάδα και επισφραγίσθηκαν συνεργασίες κρατικών, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικών δράσεων και ενεργειών για την αποτελεσματική ανάπτυξη της θεματικής αυτής μορφής τουρισμού.

Κύριος στόχος της διατοπικής συνεργασίας - που υλοποιείται από 22 αναπτυξιακές εταιρείες (ΟΤΔ LEADER) από όλη την Ελλάδα – είναι, η μετατροπή των σταθερά αυξανόμενων πιστοποιημένων για την υποδοχή επισκεπτών οινοποιείων, σε κόμβους διασύνδεσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα (αμπέλι) και της μεταποίησης (οινοποίηση), με φορείς και εργαλεία του τουρισμού: τουριστικούς πράκτορες, φιλοξενία, εστίαση, τοπική κοινωνία, τοπικά προϊόντα και βέβαια τις καθαυτές περιοχές, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα αξιοθέατά τους.

2

Σκοπός της συνεργασίας είναι η Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουριστικού Προϊόντος, μέσα από την υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στην οργάνωση και τη δημιουργία και την προσφορά ενός μίγματος που, με αφετηρία τον οίνο, θα αφορά ένα τουριστικό προϊόν βιωματικής εμπειρίας (οινοτουριστικό), προς ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης από τουρίστες εξωτερικού και εσωτερικού, μέσου έως και υψηλού εισοδήματος. Έτσι, το κέρδος δεν θα αφορά μόνο τα οινοποιεία, αλλά τον ελληνικό τουρισμό εν γένει, την περιφέρεια ―συχνά και τη λιγότερο αναπτυγμένη τουριστικά― και τις τοπικές κοινωνίες, με οικονομικά και όχι μόνο οφέλη, π.χ. αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας, εκπαίδευση, αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου κ.ά.

3

Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΟΤΔ ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος και προσδιόρισε τον ρόλο της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ στην περιοχή, ως έναν εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό βραχίονα στην υλοποίηση δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ο κος Παπαδόπουλος τόνισε ότι, «εδώ και πολλά χρόνια - και αυτό το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα - οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται και υλοποιούνται μέσω του προγράμματος LEADER από την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, κυρίως στα ορεινά και παράλληλα, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της τοπικής δυναμικής και ανακυττάρωσης της υπαίθρου» ‘Όσο για το θεματικό της εκδήλωσης ανέφερε ότι, «αν υπάρχει ένας υποτυπώδης ορισμός του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τότε ο οινοτουρισμός δικαιωματικά αξιώνει μια περίοπτη θέση και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο σ’ αυτό τον ορισμό».

4

«Ήταν η πρώτη φορά που στην ίδια εκδήλωση τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Εξωτερικών), συνευρέθηκαν με τις κορυφαίες συλλογικές κλαδικές ενώσεις του ελληνικού κρασιού, με  σημαντικούς εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. και Συντονίστρια του Προγράμματος CLLD/LEADER στην Αχαΐα,  , κα Ηρώ Τσιμπρή, που είχε την ευθύνη και πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Τα τρία εν λόγω υπουργεία εκπροσωπήθηκαν, αντίστοιχα, από τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη.

5

Ο κος Γεωργαντάς, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ΥπΑΑΤ στον οινοτουρισμό, η οποία στηρίζεται μέσα από τα προγράμματα LEADER, ενώ για την συγκεκριμένη διατοπική συνεργασίας του Οινοτουρισμού είπε ότι, είναι σημαντικό – για την ανάδειξη της υπαίθρου - η μετατροπή επισκέψιμων οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του τοπικού πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Η κα Ζαχαράκη στην ομιλία της τόνισε  ότι, «Ο οινοτουρισμός, ως θεματικός τουρισμός, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του Ελληνικού τουρισμού, αλλά και της χώρας συνολικά. Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων στο υπουργείο Τουρισμού, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

6

Ο κος Κατσανιώτης υπογράμμισε πως οι «διαδρομές σε τόπους και κουλτούρες μέσα από τις οινικές παραδόσεις, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη, Έλληνα και ξένο να γνωρίσει τον τόπο μας, με έναν τρόπο που θα τον κουβαλάει στην καρδιά του. Ο κος Κατσανιώτης υπογράμμισε την δυνατότητα αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών και την ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων από την UNESCO, προτείνοντας να υποβληθεί φάκελος για τις αναβαθμίδες της Αιγιάλειας.

7

Χαιρετισμό ακόμα απεύθυνε και ο υφυπουργός του ΥπΑΑΤ Γεώργιος Στύλιος.

Ο  κος Φωκίων Ζαίμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε ότι, ο Οινοτουρισμός είναι μια συνδυαστική προσπάθεια επιχειρηματιών της φιλοξενίας και εστίασης με τους οινοπαραγωγούς, ενώ αναγνώρισε την αξιέπαινη – όπως είπε - πανελλαδική προσπάθεια των αναπτυξιακών εταιρειών (ΟΤΔ LEADER), οι οποίες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

810111213141516Achaia Clauss 16 06 Program

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα: ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER κος Μιχάλης Σκορδάς – Δ/ντης της Αναπτυξιακής Καβάλας, πλήθος στελεχών από Αναπτυξιακές Εταιρείες (ΟΤΔ LEADER), από την Θεσσαλονίκη μέχρι και την Ρόδο, οινοποιοί, άνθρωποι της εστίασης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κ.α.

Έμπρακτη απόδειξη της επιτυχίας της εκδήλωσης, αλλά και του πνεύματος που επικράτησε σε αυτήν, ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, κου Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κου Κωνσταντίνου Ευσταθίου, κορυφαίου κλαδικού φορέα για το ελληνικό κρασί, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική, τόσο κατά το σχεδιασμό της διατοπικής συνεργασίας, όσο και για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

9

Επικοινωνία

Έδρα: Αγ. Αλεξίου & Ασημ. Φωτήλα, 25001 - Καλάβρυτα
     Υποκατάστημα: Πατρέως 16, 26221 - Πάτρα
Τηλ.: (+30) 26920 - 24442-3
              (+30) 2610 - 243042
achaiasa@otenet.gr
Fax (+30) 26920 - 24333
 

Σχετικά με εμάς

Σκοπός της ΑΧΑΪΑ Α.Ε. είναι η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής της Ορεινής (κυρίως) Αχαΐας και εφ΄ όσον αυτό ζητηθεί και άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
 
 

ΣΕΙΡΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ 2 ΤΑΜΕΙΑ