ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ / RGC 2021

H ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. συνδιοργάνωσε θεματική συνεδρία την Παρασκευή 4η Ιουνίου 2021, στο Regional Growth Conference, στην Πάτρα, στο πλαίσιο ενεργειών ενημέρωσης, δημοσιότητας, και εμψύχωσης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 (ΕΓΤΑΑ – ΕΤΘΑ), με στόχο την αξιοποίηση της συγκέντρωσης ακροατών σε εκδηλώσεις που αφορούν το ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, και του πολιτισμού της περιοχής.

 

Η συνεδρία είχε θέμα «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ», και πραγματοποιήθηκε στους εμβληματικούς χώρους της ACHAIA CLAUSS, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου και συμμετείχαν οι κάτωθι:

  • Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων, πρόεδρος ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. 
  • Γεώργιος Μαθιουδάκης,  συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Marion Eckhardt, Πρόεδρος European Leader Association for Rural Development 
  • Μιχάλης Σκορδάς, Πρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο Ο.Τ.Δ. LEADER/CLLD
  • Ηρώ Τσιμπρή, MBA, Γενική Διευθύντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

2

H κα. Ηρώ Τσιμπρή στην εισήγησή της για το πρόγραμμα LEADER ανέφερε ότι, το πρόγραμμα στήριξε και στηρίζει δυναμικά τις αγροτικές περιοχές αποτυπώνοντας το όραμα των τοπικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στη διαρθρωτική πολιτική της Ευρώπης και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Υπαίθρου. Η επιτυχία της φιλοσοφίας του LEADER αποδεικνύεται από την εξέλιξή του. Από ευρωπαϊκή πιλοτική πρωτοβουλία αποτελεί σήμερα μέρος των περισσότερων εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με το ρόλο της ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στην περιοχή, η κα. Τσιμπρή υπογράμμισε ότι, η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) παίζει το ρόλο του εμψυχωτή ενημερώνοντας και υποστηρίζοντας συνεχώς τον κάτοικο, αγρότη, πολίτη και τους τοπικούς φορείς. Ακόμη η ΟΤΔ, λαμβάνοντας υπόψιν τις καθορισμένες τοπικές στρατηγικές και πολιτικές ανάπτυξης, σχεδίασε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER που σήμερα υλοποιείται στο Νομό Αχαΐας, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά δράσεις που χρηματοδοτούνται εκτός από το ΕΓΤΑΑ και από το ΕΤΘΑ, υπερκαλύπτοντας την αρχική κατανομή πόρων για την περιοχή.

5

Λόγος έγινε επίσης για την καλή συνεργασία μεταξύ της αναπτυξιακής εταιρείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κλείνοντας, η κα. Τσιμπρή τόνισε ότι η ελληνική ύπαιθρος σήμερα ενδυναμώνεται σταδιακά μέσω της "Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων" (CLLD/LEADER) και γίνεται πιο ανθεκτική στις προκλήσεις - όπως αποδείχτηκε - με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του προγράμματος σε δύσκολες και έκτακτες συνθήκες όπως η οικονομική κρίση και η σημερινή πανδημία που βιώνουμε.

Ο κος. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, σαν Πρόεδρος της ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., επεσήμανε την σημασία της λειτουργίας της αναπτυξιακής ΟΤΔ πάνω από 20 χρόνια και τις προκλήσεις, αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων - με ορίζοντα επταετίας - στην περιοχή.

9

Την σχέση του προγράμματος LEADER ανέδειξε ο κος. Μιχάλης Σκορδάς, αναφέροντας ότι “η βάση της πολιτικής του LEADER είναι ότι, (το πρόγραμμα) εμπιστεύθηκε τις Τοπικές Κοινωνίες να υλοποιήσουν πολιτικές στο τοπικό περιβάλλον της Ελληνικής/Ευρωπαϊκής υπαίθρου”.

Στη συνέχεια ο κος. Γεώργιος Μαθιουδάκης – σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες – έκανε αναφορά για το πλαίσιο προγραμματισμού του νέου LEADER, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια “SUCCESS STORY” της Αγροτικής Ανάπτυξης.

10

Τέλος, πολύ σημαντική ήταν η αναφορά της κας. Marion Eckhardt στους πολίτες των αγροτικών περιοχών, μεταφέροντας την ανάγκη τους να αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις επενδύσεις. Σχετικά με τις ομάδες τοπικών δράσεων LEADER (ΟΤΔ) τόνισε ότι, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην υλοποίηση των σχεδίων καθ’αυτού, αλλά και στην μεθοδολογία – το πώς αυτά υλοποιούνται.

Την ενότητα τίμησε με τη συμμετοχή του στο πάνελ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ Οικονόμου με αφορμή και τα τριάντα χρόνια παρουσίας του LEADER στην Ευρώπη, το χαρακτήρισε ως πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της Ελληνικής υπαίθρου. Το ζητούμενο όπως τόνισε είναι να μην φεύγει ο κόσμος από τα χωριά και αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε θα κερδίσουμε  το στοίχημα αρκεί να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να έχουμε σωστή ενημέρωση.

11

Τον συντονισμό της ενότητας είχε η κα Γωγώ Κατσέλη, Δημοσιογράφος στον Ελεύθερο Τύπο.

Συνδιοργάνωση: ΑΧΑΙΑ -ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ

ΣΕΙΡΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΜΕ ΕΠΑΛΘ

Επικοινωνία

Έδρα: Αγ. Αλεξίου & Ασημ. Φωτήλα, 25001 - Καλάβρυτα
     Υποκατάστημα: Πατρέως 16, 26221 - Πάτρα
Τηλ.: (+30) 26920 - 24442-3
              (+30) 2610 - 243042
achaiasa@otenet.gr
Fax (+30) 26920 - 24333
 

Σχετικά με εμάς

Σκοπός της ΑΧΑΪΑ Α.Ε. είναι η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής της Ορεινής (κυρίως) Αχαΐας και εφ΄ όσον αυτό ζητηθεί και άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
 
 

ΣΕΙΡΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ 2 ΤΑΜΕΙΑ