LEADER II

Δ΄ ΚΠΣ

Προσέγγιση LEADER

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κατά το έτος 1991 ξεκίνησε η εφαρμογή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER (Liaisons Entre Actions de Dévelopement de lEconomie Rurale – Δεσμοί μεταξύ δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου) στη χώρα μας, η οποία απετέλεσε την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Μέσω της LEADER στηρίχθηκε η ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξής τους.

Η πρωτοβουλία LEADER, μετά την επιτυχημένη εμπειρία τριών περιόδων προγραμματισμού (LEADER Ι, ΙΙ και PLUS (+)), έφτασε σε επίπεδο ωριμότητας που  δίνει τη δυνατότητα στις αγροτικές περιοχές να εφαρμόσουν ευρύτερα την προσέγγιση LEADER στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ, εξυπηρετώντας βασικούς στόχους του. Έτσι, στο πλαίσιο της «προσέγγισης LEADER», εφαρμόζονται τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα σε σαφώς προσδιορισμένες αγροτικές περιοχές. Η εκπόνηση και εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιείται μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης» από τοπικά εταιρικά σχήματα δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (Ομάδες Τοπικής Δράσης - ΟΤΔ) τα οποία δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή, γνωρίζουν τις δυνατότητες και δυσκολίες της και είναι αντιπροσωπευτικά των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων αυτής.

 

Μέσω του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER», υλοποιούνται δράσεις που αποσκοπούν:

·         στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων,

·         στη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες,

·         στη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων,

·         στην ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων,

·         σε βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό,

·         στην ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών,

·         στη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς.

Παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία και δικτύωση μεταξύ περιοχών, φορέων και κλάδων προκειμένου να αναπτυχθούν νέοι τρόποι και διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιλεγμένων αγροτικών περιοχών.

 

 

Αρχές και Φορείς εφαρμογής του Άξονα 4 «Προσέγγιση LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) 

 

Ο Άξονας 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) αφορά στην εφαρμογή της προσέγγισης LEADER, τα χαρακτηριστικά της οποίας ορίζονται στο τμήμα 4 του Καν. 1698/2005.

Για την εφαρμογή του Άξονα 4 του ΠΑΑ αρμόδιοι είναι:

α) Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (ΕΥΔ ΠΑΑ), η οποία σύμφωνα με το ν. 3614/2007 είναι αρμόδια για τη διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ με αποδοτικό, αποτελεσματικό και ορθό τρόπο.

β) Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος, σύμφωνα με τη με αριθ. 327739/11.10.2007 (ΦΕΚ Β’ 2038) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ορισθεί ως Οργανισμός Πληρωμών που παρέχει για τις πληρωμές της Δημόσιας Δαπάνης προς τους δικαιούχους επαρκή εχέγγυα βάσει του άρθρου 6 του Καν. (ΕΚ) 1290/2005 και υποβάλλει τις δηλώσεις δαπανών προς το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

γ) Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ - Διαφοροποίηση, η οποία:

·         ασκεί μέρος των καθηκόντων της ΕΥΔ ΠΑΑ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 75 του Καν. 1698/2005 και του ν. 3614/2007, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί με την με αρ. 324005/2008 (ΦΕΚ 1866/Β/12.9.08) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών – Οικονομίας και Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη με αρ. 10851/2008 (ΦΕΚ 2456/Β/2.12.08) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν κάθε φορά,

·         ασκεί μέρος των καθηκόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί με την αριθ. 262065/19.2.2009 (ΦΕΚ 327/Β/23.2.2009) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν κάθε φορά.

δ) Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), οι οποίες είναι τοπικές εταιρικές σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα που σχεδιάζουν και υλοποιούν για σαφώς προσδιορισμένες αγροτικές περιοχές (περιοχές παρέμβασης) τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ. Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος προσέγγισης LEADER στον νομό Αχαΐας έχει η ΑΧΑΪΑ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.).

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Υποστηρικτικού Μηχανισμού Δυτικής Ελλάδας!

Στόχος του Υποστηρικτικού Μηχανισμού είναι η υποστήριξη των αρμόδιων Υπηρεσιών Εφαρμογής των καθεστώτων ενίσχυσης του Άξονα 3 του ΠΑΑ 2007 – 2013, αλλά και των δικαιούχων των Μέτρων / δράσεων του Άξονα αυτού στις επιμέρους περιοχές, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διάχυση της αναγκαίας πληροφόρησης και η ορθή υλοποίηση και παρακολούθηση της πορείας του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επιμέρους έργων.

Ο Υποστηρικτικός Μηχανισμός για τη Δυτική Ελλάδα είναι η ΑΧΑΪΑ A.E. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.), η οποία λειτουργεί με τη μορφή δικτύου συνεργαζόμενων εταίρων που περιλαμβάνει τις παρακάτω αναπτυξιακές εταιρείες:

  • ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ A.E. Ο.Τ.Α.,
  • ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ A.E. (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.),
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.,

 

 

  1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    2. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
    3. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
  2. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  4. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

2η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΞΟΝΑ 3

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2ης ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΞΟΝΑ 3

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ 2ης ΠΡΟΚHΡYΞΗΣ ΑΞΟΝΑ 3

Υποκατηγορίες

Επικοινωνία

Έδρα: Αγ. Αλεξίου & Ασημ. Φωτήλα, 25001 - Καλάβρυτα
     Υποκατάστημα: Πατρέως 16, 26221 - Πάτρα
Τηλ.: (+30) 26920 - 24442-3
              (+30) 2610 - 243042
achaiasa@otenet.gr
Fax (+30) 26920 - 24333
 

Σχετικά με εμάς

Σκοπός της ΑΧΑΪΑ Α.Ε. είναι η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής της Ορεινής (κυρίως) Αχαΐας και εφ΄ όσον αυτό ζητηθεί και άλλων περιοχών σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
 
 

ΣΕΙΡΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ 2 ΤΑΜΕΙΑ